Behandelingen

Knippen

Knippen is het inkorten van de vacht met een rechte schaar. Je kunt de vacht op elke lengte knippen maar deze moet dan wel geheel klitvrij zijn. Deze techniek wordt toegepast bij bijvoorbeeld poedels (of kruisingen hiervan) en andere honden met krulvachten.

Scheren

Scheren is het inkorten van de vacht met een tondeuse. Het houdt niet altijd in dat de haren van de hond heel kort worden. Je kunt op verschillende lengtes scheren als de hond geen klitten heeft. Als de hond wel klitten heeft moeten we deze eerst verwijderen. Soms zijn de klitten zo erg dat het voor de hond te pijnlijk is en/of dat we zoveel tijd bezig zijn met ontklitten dat we kiezen voor scheren. Dit wordt wel kort omdat we onder de klitten door scheren. Uithuilen en opnieuw beginnen. Het groeit gelukkig weer aan maar liever zien we een leuk geknipt hondje de deur uit gaan dan volledig gladgeschoren.
Klik hier voor een voorbeeld van een sterk vervilte hond

Het borstelen en dus uit de klit houden van de hond is de verantwoordelijkheid van de baas. U kunt eventueel tussen twee afspraken in uw hond alleen laten borstelen als u hier zelf geen tijd voor heeft of als dit uzelf niet zo goed lukt. Soms, als het echt vervilt is, is het zelfs een gevaarlijk klusje: Als de klitten zo dicht op de huid zitten dan kunnen wij niet goed zien wat we doen. Uiteraard doen we heel voorzichtig maar er is een klein risico dat we, doordat de klit de huid omhoog trekt, de huid raken. Dit risico is ook voor de baas, dus zorg dat u uw hond goed borstelt.

Plukken

Plukken doen we bij ruwharige honden zoals de fox terriër (ruw-/draadhaar), cairn terriër, west highland white terriër, schnauzer, teckel (ruwhaar), jack russell (ruwhaar), border terriër e.d. De bovenste laag die los zit plukken we er uit. Als honden maar 2 keer per jaar geplukt worden dan blijft er vaak alleen een wollig laagje over (honden staan dan in hun hemdje). U kunt er ook voor kiezen om 4 keer per jaar te plukken, strippen noemen we dat. Dan blijft er een wolvachtje en een harde laag staan, de hond ziet er dan altijd verzorgd uit en de huid blijft goed beschermd.

Wij bepalen echter niet wanneer het haar plukrijp is. Bij twijfel kunt u uw hond van tevoren aan ons laten zien. Dan kunnen wij beoordelen of het goed los zit. Als een hond eenmaal in een goed plukritme zit door iedere keer met dezelfde tussentijd te komen dan zit het op enkele uitzonderingen na meestal wel los.

Effileren

Effileren is het uitdunnen of inkorten met een getande schaar. Deze techniek passen we toe bij bijvoorbeeld de golden retriever, engelse cocker spaniel en cavalier king charles spaniel.
Ook bij langharige honden die eventueel wat ingekort moeten worden gebruiken we de effileerschaar, zoals bij de yorkshire terriër, door deze met een getande schaar te knippen ziet het er natuurlijk uit en zie je geen rechte knippen/lijnen, dit zorgt voor een natuurlijk maar net eindresultaat.

Ontwollen (bad en blaasmethode)

Dit doen we bij honden die veel vacht verliezen door rui of tussentijds haarverlies, zoals de berner sennen, golden retriever, border collie, keeshond, herders e.d.. Maar ook zeer geschikt voor kortharige honden zoals de labrador retriever, jack russell terriër (gladhaar), franse bulldog e.d.
We wassen de hond eerst heel grondig en daarna blazen we de losse haren met een krachtige waterblazer/föhn uit. Dat scheelt thuis met stofzuigen.

Kammen/borstelen

(Langharige) honden kunnen ook alleen geborsteld/gekamd worden als de eigenaar dit niet goed bij kan houden. Een (lange) vacht onderhouden is voor de eigenaar niet altijd makkelijk. Plaatsen zoals buik, liezen en oksels worden vaak vergeten of niet goed geborsteld. Goed borstelen is dus ook zeker niet makkelijk. Het betekent niet alleen de bovenste laag maar laagje voor laagje te borstelen bijvoorbeeld bij een been bovenaan beginnen en dan de haren naar boven borstelen en langzaam, laagje voor laagje naar beneden werken. Ook de binnenkant van het been niet vergeten. Controleren met een grove kam, van boven naar beneden of alle klitten er uit zijn. Dit werk kun je ook (gedeeltelijk)  uit handen geven door regelmatig de hond te brengen. Zo loopt uw hond er altijd netjes bij, zonder dat deze in een korte coupe moet. U kunt altijd advies vragen hoe u het beste kunt borstelen, we leggen dit graag uit.