Behandelingen

Knippen

Onder knippen verstaan we: het inkorten van de vacht met een rechte schaar. Wanneer de vacht helemaal klitvrij is, kan deze op elke gewenste lengte geknipt worden. Deze techniek wordt bijvoorbeeld toegepast bij poedels en doodles, en andere honden met krulvachten.

Scheren

Bij het scheren korten we de vacht in met een tondeuse. Dit betekent niet automatisch dat de haren heel kort worden – wanneer de vacht klitvrij is kan deze op verschillende lengtes geschoren worden.
Als er wel klitten in de vacht zitten, moeten deze eerst verwijderd worden. Soms zijn de klitten zo erg dat het proces om ze te verwijderen voor de hond te pijnlijk of langdurig wordt, en dan kiezen we ervoor om onder de klitten door te scheren. Uiteindelijk groeit dit haar gelukkig weer aan, maar wij zien uw hond natuurlijk ook veel liever leuk geknipt de deur uit gaan, in plaats van volledig gladgeschoren.

Het borstelen en klitvrij houden van de hond is de verantwoordelijkheid van de eigenaar. Wanneer het borstelen u om wat voor reden dan ook niet lukt, kunt u het ook door ons laten doen. Het laatste wat wij willen is dat er op de huid plekken met vervilte vacht ontstaan, die niet alleen pijnlijk zijn voor de hond, maar ook lastig te verwijderen, en niet zonder risico op huidbeschadiging. Zorg er daarom voor dat u de vacht van uw hond goed bijhoudt.

Klik hier voor een voorbeeld van een sterk vervilte hond

Plukken

Ruwharige honden zoals de Fox Terriër, Cairn Terriër, West Highland White Terriër, Schnauzer, Teckel, Jack Russell, Border Terriër etc. worden geplukt. De bovenste laag haar gaat uiteindelijk vanzelf los zitten, en die plukken we eruit. Dit kan meestal zo’n twee keer per jaar, en er blijft dan alleen een laagje onderwol over – de hond staat als het ware in zijn hemdje. U kunt er ook voor kiezen om de plukvacht te laten strippen. Dit betekent dat we ongeveer vier keer per jaar een gedeelte van de (plukrijpe) vacht plukken, zodat er altijd een laagje ruwhaar overblijft. De hond ziet er dan het hele jaar door netjes uit, en heeft bovendien bescherming van zijn vacht.

Wij hebben er geen invloed op wanneer het haar plukrijp is. Bij twijfel kunt u contact opnemen om van tevoren even langs komen, zodat wij kunnen bekijken of het goed los zit. Wanneer u uw hond met regelmaat brengt, volgens een schema dat bij de vacht past, komt deze over het algemeen vanzelf in een goed plukritme.

Effileren

Het uitdunnen of inkorten van de vacht met een getande schaar noemen we effileren. Deze techniek wordt bijvoorbeeld toegepast bij de Golden Retriever, Engelse Cocker Spaniel en Cavalier King Charles Spaniel. We gebruiken de effileerschaar ook bij langharige honden waarbij de vacht eventueel wat ingekort moet worden, zoals de Yorkshire Terriër. Door de vacht te effileren ontstaat er een netjes en natuurlijk uitziend eindresultaat.

Ontwollen (was en blaasmethode)

Deze methode passen we toe bij honden die veel haar verliezen, zoals de Berner Sennen, Golden Retriever, Border Collie, Keeshond, verschillende soorten Herders etc. Hij is echter ook zeer geschikt voor kortharige honden zoals de Labrador Retriever, gladharige Jack Russell, Franse Bulldog etc. De hond wordt eerst heel goed gewassen, en daarna worden de loszittende haren uitgeblazen met behulp van een krachtige föhn. Dat scheelt thuis met stofzuigen!

Kammen en borstelen

Een langharige vacht onderhouden is niet altijd makkelijk. Plaatsen zoals buik, liezen en oksels worden vaak vergeten of niet goed ontklit. Het beste borstelt u laagje voor laagje – wanneer u een poot borstelt, kam dan eerst alle haren omhoog, en dan laagje voor laagje naar beneden. Controleer na het borstelen met een grove kam voorzichtig of er geen klitten meer in de vacht zitten. Vraag ons gerust om advies, dit geven wij graag.

Wanneer het voor u als eigenaar lastig is om de langharige vacht van uw hond goed bij te houden, willen wij u dit met alle plezier uit handen nemen.